Σάββατο, Ιουνίου 30, 2007

ΕΡΩΤΑΣ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ

Ο " ΕΡΩΤΑΣ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ" είναι ο τίτλος του καινούριου δίσκου του Χρήστου Λεοντή σε στίχους Δημήτρη Λέντζου που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες.

Ο Χρήστος Λεοντής ανήκει στη γενιά των μεγάλων συνθετών της δεκαετίας του 1960, με σημαντικούς δίσκους στο ενεργητικό του. Είναι ο συνθέτης του "ΑΧ ΕΡΩΤΑ" , σε ποίηση Φ.Γ.Λόρκα, απόδοση στα Ελληνικά του Λ. Παπαδόπουλου, με τον Μητσιά και τη Τσανακλίδου, που κατά τη γνώμη μου είναι ένας από τους 5 κορυφαίους δίσκους της Ελληνικής μουσικής.
Ο Λεοντής είχε αποσυρθεί από τη δισκογραφία (τελευταίος του δίσκος το 1994, με τίτλο
"ΠΥΓΟΛΑΜΠΙΔΕΣ" ) κι έγραφε μουσική για θεατρικά έργα.
Με το δίσκο αυτό επανέρχεται, μακριά από εταιρίες, όπως λέει ο ίδιος (ο δίσκος κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ, πρώτη απόπειρά τους στη δισκογραφία).
Τα τραγούδια του δίσκου, 15 συνολικά, μου άρεσαν πολύ.
Ο Λεοντής ξέρει μουσική, οι μπαλλάντες του ακούγονται πολύ ευχάριστα, δεν είναι παλιομοδίτικες, αλλά ούτε και φέρουν τη σύγχρονη εσωστρέφεια, που προσωπικά μου είναι απεχθής.
Για το στιχουργό δεν ξέρω σχεδόν τίποτα, πάντως γράφει με τον τρόπο που σε μένα αρέσει.
Εξαιρετικές οι ερμηνείες των τραγουδιών από το Νίκο Δημητράτο, Μαρία Σουλτάτου, Δώρο Δημοσθένους, ενώ από ένα τραγούδι λένε οι Δημήτρης Μητροπάνος, Παντελής Θαλασσινός και Ιωάννα Φόρτη.


Το ομώνυμο τραγούδι "ΕΡΩΤΑΣ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ" είναι ένα ωραίο ζεϊμπέκικο, με το Μητροπάνο βέβαια να το ερμηνεύει ιδανικά. Ο Μήτσος πάντα φρέσκος και το τραγούδι του πήγε σαν κουστούμι :

Για τη Μαρία Σουλτάτου τα έχω ξαναπεί. Σπουδαία φωνή με άπειρες δυνατότητες. Τα δυο τραγούδια που λέει στο δίσκο εξαιρετικά, διάλεξα τη " ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ ΑΝΑΦΟΡΑ" :

Ο Νίκος Δημητράτος, κύριος ερμηνευτής στο δίσκο, παλιόλυκος, στέκεται στο ύψος του, εξαιρετικό τραγούδι το "ΠΡΟΠΑΤΟΡΙΚΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ".
Η Ιωάννα Φόρτη, καινούρια τραγουδίστρια, ερμηνεύει μια ωραία μπαλλάντα "ΦΕΓΓΑΡΙ ΜΟΥ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ" (ήταν και πανσέληνος, μ' άρεσε περισσότερο...)
Ο Παντελής Θαλασσινός τραγουδάει πάλι με τη μύτη, ως συνήθως, αλλά το τραγούδι "ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΑΝΑΤΕΛΛΟΥΝΕ" είναι ωραίο.
Τέλος, μια καινούρια σχετικά, αλλά ιδιαίτερα αξιόλογη φωνή ο Δώρος Δημοσθένους. Αρθρώνει σωστά κάθε λέξη και μεταδίδει με μεγάλη ευκολία συναισθήματα με τη φωνή του.
JUKE-BOX: Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα παιδιά στην Οδό Ονείρων που μας ενημερώνουν για τις καινούριες και σπάνιες κυκλοφορίες δίσκων και γενικότερα για την εξαιρετική δουλιά που έχουν κάνει για όλους τους δίσκους που έχουν παρουσιάσει. Σ' όσους αρέσει η Ελληνική μουσική, καλά θα κάνουν να τους επισκέπτονται τακτικά.
Ακούγεται το ομώνυμο άσμα, με Internet Explorer.

Σάββατο, Ιουνίου 23, 2007

ΤΑ ΠΕΡΙΞ

Μέσα από εσωτερικούς και εξωτερικούς καύσωνες αναζήτησα δροσιά σ' έναν παλιό δίσκο του Μάνου Χατζιδάκι, "ΤΑ ΠΕΡΙΞ" με τη Θεσσαλονικιά Βούλα Σαββίδη.



Ο συνθέτης έχει να επιδείξει σπουδαία έργα πάνω στη διασκευή και απόδοση ρεμπέτικων τραγουδιών, όπως ο Σκληρός Απρίλης του '44, Πασχαλιές μέσα από τη νεκρή γη. Εδώ για πρώτη φορά χρησιμοποιεί φωνή, την εξαιρετικά ιδιόρρυθμη, αλλά τόσο γνήσια και ερωτική φωνή της Βούλας Σαββίδη, ενώ κυριάρχο όργανο στην ενορχήστρωση είναι το μαντολίνο κι όχι το μπουζούκι. Το "γιατί" το εξηγεί ο ίδιος στο σημείωμα του δίσκου :
"..Εδώ ας με συγχωρέσει το όργανο μπουζούκι που δεν το μεταχειρίζομαι.΄Ετσι καθώς κατάντησε καλοντυμένο, πονηρό, σαν λαϊκός αγαπητικός, δεν είναι σε θέση να εκφράσει τα μύρια όσα ακριβά μας κληρονόμησαν οι "άγνωστοι και ανώνυμοι" δάσκαλοι των σεμνών καιρών"
Καλά τα λέει ο Μάνος Χατζιδάκις, ο οποίος εδώ έχει επιλέξει 12 γνωστά ρεμπέτικα, από τα 70 ή 80 -κατά τη γνώμη του πάντα- ωραία τραγούδια του μουσικού αυτού είδους. Συνδετικός κρίκος μεταξύ των τραγουδιών το "Οταν συμβεί στα Πέριξ" του Β. Τσιτσάνη, που όμως δεν ακούγεται ολόκληρο.


Η ενορχήστρωση είναι μαγική και ιδιαίτερα "φρέσκια" και "δροσερή" σε όλα τα τραγούδια. Η Βούλα Σαββίδη τα ερμηνεύει όλα μοναδικά. Ας μου επιτραπεί να ξεχωρίσω τα : " Μου λένε πως μου φαίνεται" του Β. Παπάζογλου, " Οταν δω τα δυό σου μάτια" του Παπαϊωάννου, το φοβερό " Εγώ πονώ , εσύ γελάς" του Κώστα Καπλάνη και τα " Ρίξε τσιγγάνα τα χαρτιά" ,
"Χαράματα η ώρα τρεις" (αυτό μάλλον είναι και το καλύτερο του δίσκου) , του Μάρκου Βαμβακάρη.
JUKE-BOX: Ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1974, το εξώφυλλο είναι του Μόραλη, ενώ αναφέρεται ότι υπάρχουν 100 αριθμημένα αντίτυπα εκτός εμπορίου (Χατζιδάκις ήταν αυτός !!).
Ο δίσκος βινυλίου είναι πανέμορφος και πραγματικά "εντός εποχής" και ασμάτων.
Η Φωτό Μου
Όνομα:
Τοποθεσία: Thessaloniki, Greece