Πέμπτη, Ιουλίου 19, 2007

Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Ο Τούρκος ποιητής Ναζίμ Χικμέτ, έγραψε ένα ιδιαίτερα όμορφο ερωτικό ποίημα, αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στην πιο όμορφη θάλασσα, αυτήν που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.....
Ο ποιητής ήταν της μόδας τη δεκαετία του 1970-80.Προφανώς η αριστερή του ιδεολογία και οι ομοιότητες του με το Γιάννη Ρίτσο, τον κατέστησαν ιδιαίτερα δημοφιλή στη διανόηση της εποχής. Τα ποιήματά του μεταφράστηκαν στα Ελληνικά και κάποια από αυτά μελοποιήθηκαν.



Το ποίημα "Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΘΑΛΑΣΣΑ" μελοποιήθηκε αρχικά από το Θάνο Μικρούτσικο, σε μετάφραση Γιώργου Παπαλεονάρδου, στο δίσκο "ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ" με τη Μαρία Δημητριάδη.
Το μελοποίησε στη συνέχεια κι ο Μάνος Λοϊζος και συμπεριλήφθηκε μαζί με άλλα ποιήματα του Χικμέτ, σε απόδοση στα Ελληνικά του Γιάννη Ρίτσου, στο δίσκο " ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ".




Ο δίσκος κυκλοφόρησε μετά το θάνατο του συνθέτη, με τον ίδιο να παίζει και να τραγουδά, σε δοκιμαστική ηχογράφηση στο στούντιο,γιατί δεν πρόλαβε να τα ολοκληρώσει.
Στο μεταξύ ο Λοϊζος τα είχε παρουσιάσει σε συναυλίες με τη Μαρία Φαραντούρη, για την οποία ίσως να τα προόριζε, ενώ κι ο φίλος Μανώλης Ρασούλης μου έχει χαρίσει ένα cd φτιαγμένο από μια μαγνητοταινία, που βρέθηκε τυχαία στα σκουπίδια (!!!) της εταιρίας MINOS, όπου ο ίδιος τραγουδά επτά από αυτά τα τραγούδια, δοκιμαστικά στο στούντιο (δεν περιλαμβάνεται το συγκεκριμένο).
Η ερμηνεία του Λοϊζου στο τραγούδι αυτό, αλλά και στα υπόλοιπα του δίσκου είναι συγκλονιστική, ιδιαίτερα ευαίσθητη και αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο το γράμμα του ποιητή από τη φυλακή προς τη γυναίκα του :

Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή

που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.
Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα

κι ό, τι πιο όμορφο, κι ό, τι πιο όμορφο θα 'θελα να σου πω,
δε στο 'πα ακόμα, δε στο 'πα ακόμα
JUKE-BOX : Ο Μάνος Λοϊζος και στο "κύκνειο άσμα" του αποδεικνύει ότι δίκαια χαρακτηρίστηκε "μέγας μελωδός". Εξαιρετικά τραγούδια τα : " ΛΙΓΑ ΓΑΡΟΥΦΑΛΑ", " Ο ΚΕΡΕΜ"," ΤΟ ΔΙΧΤΥ", " ΜΟΝΑΚΡΙΒΗ ΜΟΥ", '"ΟΜΟΡΦΟ ΠΟΥ ' ΝΑΙ ΝΑ ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΙΕΜΑΙ".
Τυχερή πραγματικά η σύζυγος του ποιητή !!!

Παρασκευή, Ιουλίου 13, 2007

ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΤΑ ΜΑΓΙΑ

Καλοκαιράκι και η μουσική απαραίτητη σύντροφος..... της θάλασσας τα μάγια...


Για το δίσκο των Θάνου Μικρούτσικου-Αλκη Αλκαίου, "ΥΠΕΡΟΧΑ ΜΟΝΑΧΟΙ" δεν έγραψα πολλά.
Οταν βγήκε, αρκέστηκα να παρουσιάσω δυο τραγούδια "ΤΗΣ ΓΟΡΓΟΝΑΣ ΤΟ ΦΤΕΡΟ" μ' ερμηνευτή τον ίδιο το συνθέτη και " ΤΟΥ ΑΔΑΜ ΤΗΝ ΕΞΟΡΙΑ ", με το Μανώλη Μητσιά, που είναι ο κύριος ερμηνευτής στο δίσκο (βρίσκονται στο -Δεκέμβριο 2006- για όποιον θέλει να τα διαβάσει).
Το δίσκο τον άκουσα και τον ξανάκουσα. Ο Θάνος Μικρούτσικος μουσικά πατάει στην ήδη πετυχημένη " πεπατημένη του". Συμπέρασμα: ωραία είναι, αλλά τίποτα καινούριο.
Οι ερμηνευτές Μητσιάς, Θηβαίος κι ο συνθέτης επίσης,ακολουθούν την πετυχημένη συνταγή.
Ο στιχουργός Αλκης Αλκαίος έχει δώσει σπουδαία τραγούδια. Σ' αυτό το δίσκο πιστεύω ότι δίνει μερικά ακόμα.
Ο δίσκος αξίζει να αγοραστεί και ν' ακουστεί, χωρίς καμιά αμφιβολία (με τη λογική ότι δεν βγαίνουν εφάμιλλης ποιότητας δίσκοι σωρηδόν-κάθε άλλο !!)

Εχω μεγαλύτερες απαιτήσεις από το Θάνο Μικρούτσικο, γιατί πιστεύω ότι είναι από τους αξιολογότερους συνθέτες των τελευταίων 30 χρόνων.
Ο στιχουργός εξακολουθεί να με "σκλαβώνει" ...
Ο Αλκης Αλκαίος έχει μια ιδιαίτερη εκφραστική δομή. Οι εικόνες του πάντα συνδυάζονται με ωραίες (όχι ηχηρές) λέξεις και ταυτόχρονα περιεκτικά νοήματα. Η συνταγή της επιτυχίας στο στίχο.
Ενα από τα καλύτερα τραγούδια του δίσκου και λόγω εποχής, βέβαια : " ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΤΑ ΜΑΓΙΑ", μ' άρεσε ιδιαίτερα και επειδή λέω να πάω για κανα μπάνιο και ψάρεμα το σ/κ, σας το αφιερώνω :

Ώρες ατέλειωτες τη θάλασσα κοιτάζεις

και τ’ άγρια κύματα να σκάνε στην ακτή
σαν του χειμώνα τα πουλιά χρώματα αλλάζεις
κι εγώ στους κύκλους των ματιών σου έχω κλειστεί.

Άλλος γυρεύει άγκυρα κι άλλος πανί,
ό,τι προσμέναμε δεν λέει να φανεί
η νύχτα μάγισσα-γριά χαμογελάει,
νησιά-κοράλλια μας πουλάει.

Ποιός άλλαξε του χρόνου τη ροή,
ποιός έλυσε της θάλασσας τα μάγια;
Μη μ' αρνηθείς αυτή την εκδρομή
κι ας είναι να γυρίσουμε ναυάγια.

Άλλος γυρεύει βάλσαμο κι άλλος πληγή,
είν’ οι αλήθειες όσοι οι άνθρωποι στη γη
η νύχτα μάγισσα-γριά χαμογελάει,
νησιά-κοράλλια μας πουλάει.



JUKE-BOX: "άλλος γυρεύει άγκυρα κι άλλος πανί.... ποιός έλυσε της θάλασσας τα μάγια...." ( έγινε συζήτηση ξανά εδώ γι αυτό το στίχο) .... σπουδαίες κουβέντες του Αλκαίου

Κυριακή, Ιουλίου 08, 2007

O ΜΠΑΓΛΑΜΑΣ

Το μικρό, αλλά "θαυματουργό" οργανάκι, με τον οξύ ήχο, που προορισμός του είναι να συνοδεύει το κυρίως όργανο (συνήθως μπουζούκι), είναι θέμα σε πολλά σπουδαία τραγούδια.

(η φωτογραφία από το http://www.music-instruments.gr/)

Επίσης υπάρχουν τραγούδια όπου ο μπαγλαμάς έχει καθοριστικότατη συμβολή στην απόδοση του άσματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το περίφημο " ΖΕΙΜΠΕΚΙΚΟ ΤΗΣ ΕΥΔΟΚΙΑΣ", που αν το ακούσεις να παίζεται σκέτο, χωρίς συνοδεία μπαγλαμά, νιώθεις σαν Αμερικανός τουρίστας.
Ο μπαγλαμάς για το μουσικό δεν ήταν μόνο η συντροφιά του, αλλά και περιουσιακό του στοιχείο. Ας θυμηθούμε τον "ΚΥΡ-ΘΑΝΟ" των Γρ. Μπιθικώτση-Κώστα Βίρβου, όπου ο μακαρίτης τον είχε βάλει ενέχυρο και πέθανε από το κακό του, ή το "ΜΟΥ ΣΠΑΣΑΝΕ ΤΟ ΜΠΑΓΛΑΜΑ", του Απόστολου Καλδάρα, όπου τον κλαίει στην κυριολεξία, που τον σπάσανε οι παλιόμαγκες.
Ο Πρόδρομος Τσαουσάκης επίσης άδει : "έσπασα το μπαγλαμά μου, το μεράκι της καρδιάς μου".... Επεσε ο κακομοίρης από τη σούρα, σύμφωνα πάντα με το άσμα, κι έσπασε ο μπαγλαμάς !!!
Σπουδαία άσματα επίσης το "ΑΧ Ο ΜΠΑΓΛΑΜΑΣ" των Απόστολου Καλδάρα- Λευτέρη Παπαδόπουλου, που τραγούδησε ο Γιώργος Νταλάρας (...μια τσίγγινη φωνή γεμάτη πόνο)και βέβαια το "ΡΑΓΙΖΕΙ ΑΠΟΨΕ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΜΠΑΓΛΑΜΑΔΑΚΙ" του Νίκου Παπάζογλου σε στίχους του Τάκη Σιμώτα.
Διάλεξα , δύο τραγούδια για το μπαγλαμά, που σε μένα αρέσουν ιδιαίτερα, εκτός των προαναφερομένων. Το πρώτο είναι η " ΟΓΔΟΗ ΜΕΡΑ" του Μάνου Λοίζου, που τραγούδησε η Αλεξίου στα " ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΧΑΡΟΥΛΑΣ" ,σε στίχους του Μανώλη Ρασούλη:
Την όγδοη μέρα ο θεός, έπλασε και το μπαγλαμά
τον πιάνει κι ο αρχάγγελος κι αρχίζει τον καρσιλαμά
Μπαγλαμαδάκι μου, χρυσό κλειδάκι μου
την πόρτα άνοιξε μιας άπονης καρδιάς
κι από την άβυσσο, μεσ΄την παράδεισο
να μπω μια ώρα κάποιας όμορφης βραδιάς

Ο άγγελος κάποια βραδιά, έπεσε να ξεκουραστεί
ο μπάτης φύσηξε κρυφά, κι έκλεψε τ' όργανο στη γη
Ο κόσμος γύρω χάνεται και μεις συνέχεια μπαγλαμά
γιατί μπορεί στο γλέντι μας η γη να γεννηθεί ξανά

Κορυφαίο άσμα θεωρώ το : "Ο ΜΠΑΓΛΑΜΑΣ"
των Γιάννη Σπανού-Λευτέρη Παπαδόπουλου, που τραγούδησε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης :
Aκου πως κλαίει ο μπαγλαμάς
κλαίει κορίτσι μου για μας
δάκρυ τα τέλια στάζουνε
οι δρόμοι μας αλλάζουνε

Αναστενάζει ο μπαγλαμάς
δεν ήταν η χαρά για μας
πως να ταιριάξω μ' άλληνε
ψεύτικε κόσμε,γυάλινε

To σπαρακτικό αυτό άσμα περιλαμβάνεται στο δίσκο των Γιάννη Σπανού-Λευτέρη Παπαδόπουλου, με τίτλο " ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ". Το ομότιτλο άσμα, το λέει κι αυτό ο Μπιθικώτσης, ενώ στο δίσκο τραγουδούν ο Σταμάτης Κόκοτας (το " ΠΕΣ ΠΩΣ Μ' ΑΝΤΑΜΩΣΕΣ" , αν θυμάμαι καλά και ο ηθοποιός Τάκης Εμμανουήλ.

Ο Σπανός στο οπισθόφυλλο του δίσκου ζητά συγνώμη από τους λαϊκούς συνθέτες, γιατί μπαίνει στα χωράφια τους με τα δυο αυτά εξαιρετικά άσματα (ήθη εποχής !!!).

Ο δίσκος δυστυχώς δεν σώζεται (θα τον σπάσαμε και μεις σε καμιά σούρα....), τα τραγούδια τα έχω από συλλογές.

JUKE -BOX: Το δεύτερο άσμα αφιερωμένο εξαιρετικά σ' όσους/ες .... "άκουσαν " το μπαγλαμά....

Επίσης όποιος/α θυμάται κανένα άλλο τραγούδι για το μπαγλαμά, ας συμπληρώσει το ποστ.
Η Φωτό Μου
Όνομα:
Τοποθεσία: Thessaloniki, Greece