Πέμπτη, Αυγούστου 03, 2006

TA ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ-ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Αντί προλόγου

Φίλες και φίλοι,
Αυτή η πονεμένη θάλασσα που λέγεται Θερμαϊκός κόλπος ενέπνευσε το συγγραφέα να εκπονήσει διάφορα κείμενα, άλλα αμφιλεγόμενα, άλλα σωστά (πάντα έτσι συμβαίνει με τέτοιου είδους θέματα).
Εκτός όμως από το φλέγον θέμα της απειλής-κατά το συγγραφέα- της οικολογικής ισορροπίας του Θερμαϊκού στην περίπτωση που επεκταθεί ο αεροδιάδρομος στη θάλασσα, στο βιβλίο περιέχονται αξιολογότατα κείμενα με διάφορη θεματολογία.
Τα καλλιτεχνικά του κείμενα αφορώντα μουσική, ζωγραφική, βιβλία κλπ είναι πλήρη και ζωντανά, κρατάν τον αναγνώστη, έστω κι αν κάποιες φορές υπερβάλλει στις παραπομπές σε βιβλιογραφία και απόψεις τρίτων.
Πολλά κείμενα προκάλεσαν τη διαφωνία και ίσως τη μήνι διαφόρων αναγνωστών-επισκεπτών της ιστοσελίδας, κυρίως αυτά που είχαν θρησκευτικό περιεχόμενο. Υποστήριξε σθεναρά τις απόψεις του και μ' επιχειρήματα και στο τέλος-τέλος αν δεν υπάρχει διαφωνία μήνις και γκρίνια ενίοτε, χάνεται το ενδιαφέρον των αναγνωστών και τίθεται εν αμφιβόλω κι ο λόγος ύπαρξης της ιστοσελίδας.
Πιστοί οι επισκέπτες και αναγνώστες της ιστοσελίδας, μεταξύ των οποίων κι ο γράφων, θα ήθελα να επισημάνω τις ιδιαίτερα πετυχημένες κατά κανόνα εικονογραφήσεις των θεμάτων.
Επίσης τονίζω το ιδιαίτερο κέφι του συγγραφέα που δεν φείδεται χρόνου και κόπου για την τελειοποίηση της παρουσίασης οποιουδήποτε θέματος. Ελπίζω να ξεκουραστεί και να καταφέρει να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό.
Τα σχόλια των αναγνωστών-επισκεπτών που περιέχονται στο βιβλίο κατά κανόνα ευφυή, ενδιαφέροντα και θέλω να πιστεύω καθόλου εμπαθή, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια παρέα που σίγουρα έχει κι άλλα να δώσει.
Καλή επιτυχία και ελπίζω κάθε χρόνο να εκδίδει κι από ένα, για να συνοψίζεται η χρονιά.

10 Comments:

Anonymous Ανώνυμος said...

ΔΥΟ ΦΕΓΓΑΡΙΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ
(αντι προλογου)


-Το ένα είναι το ιστολογιο του ανηψιου μου Athanassios ο οποιος δικαιωματικα βαλθηκε να μας ξεναγησει στις ατραπους του ελληνικου τραγουδιου.

-Το άλλο είναι το βιβλιο του ανηψιου μου Πανου που μολις κυκλοφορησε στα βιβλιοπωλεια με κειμενα από τα «Μυστικα του Κολπου».

Κατω απ΄αυτές τις συνθηκες η εννοια ΘΕΙΟΣ προσιδιαζει στην ευτυχεστερη εκδοχη της ανθρωπινης υπαρξης.

Μεσα στις σελιδες του βιβλιου συνυπαρχουν η αγωνιστικη προσπαθεια της σωτηριας του Θερμαϊκου με την διερευνηση της ιστορικης αληθειας και την αναζητηση του Θειου σε μια αεναη διαπλοκη που κοβει την ανασα του αναγνωστη.
Το γεγονος αυτό σε συνδιασμο με τις υψηλες θερμοκρασιες που επικρατουν την εποχη αυτή σ΄ολοκληρη τη χωρα και τους ρυπους από τις επερχομενες δημοτικες προκαλουν συμτωματα δυσφοριας και δυσπνοιας κυριως σε ηληκιωμενα ατομα που πασχουν από αναπνευστικα προβληματα.
Γιαυτο ταυτοχρονα με την κυκλοφορια των «ΜτΚ» η ΓΓΠΠ (Γενικη Γραματεια Πολιτικης Προστασιας) φροντησε να παρει μετρα εκτακτης αναγκης θετωντας στην διαθεση του ΑΚΥΚ (Αναγνωστικου Κοινου Υψηλου Κινδυνου) μεγαλες αιθουσες και κλειστα σταδια τα οποια διαθετουν κληματισμο προκειμενου να καταφυγουν σ΄αυτές και να διαβασουν το βιβλιο.
Ταυτοχρονα ο εκδοτικος οικος για να κανει πιο υποφερτη την αποπνιχτικη αυτή κατασταση, φροντησε να βαλει στο εξωφυλο την δροσερη εικονα της ιστοσελιδας των «ΜτΚ» στην οποια εικονιζεται ο φουρτουνιασμενος θερμαϊκος πριν μπαζωθει για τις αναγκες του αεροδρομιου και γινει ένα φρικτο ελος μεσα στο οποιο, συμφωνα με τον Ιστορικο Βλαση Αβγτζιδη εκλεκτο συν-εργατη των «ΜτΚ», πνηγικαν ο φροιξος και η Ελη όταν πηγαν να κανουν λασπολουτρα επιστρεφωντας σαν προσφυγες στην Συμπροτευουσα από την μαυρη θαλασσα μαζυ με το χρυσομαλο δερας το οποιο φυλασεται στο μουσειο Ψωμιαδη μαζυ με την σαριζα του Μεγαλου Αλεξανδρου την οποια επινε αρνουμενος να πιει coca cola.
Μαλιστα συμφωνα με τις ιδιες ιστορικες πηγες ο συγκεκριμενος κολπος πηρε το ονομα του επειδη μετα το μπαζωμα και την μετατροπη του σε ελος εγινε χωρος υποδοχης κουνουπιων τα οποια εκαναν ηρωϊκη εξοδο απο το θρυλικο Μεσολογγι και μεταναστευσανε εδώ με αποτελεσμα να παρουσιαστουν στην ευρυτερη περιοχη του θερμαϊκου επιδημιες θέρμης και φροικτης Ελ(η)ονοσιας μετα την αφιξη της Ελης και του Φροιξου ενώ μεγαλες πλυθησμιακες ομαδες που ηρθανε σε επαφη με το χρυσομαλο δερας να βγαλουνε τη χρυσή (ικτερο) στα μαλιά και να γινουν ολες οι Σαλονικές ξανθες τυπου Ελενα Ραπτη.

Η εναγωνια προσπαθεια αναζητησης και αναδειξης του θειου στα πλαισια των «ΜτΚ» ειχε θεαματικα αποτελεσματα.
Ο θειος Ισιδωρος περνωντας εντελως τυχαια από κει ειδε φως και μπηκε με αποτελεσμα να καθιερωθει στην βασικη ενδεκαδα στη θεση του θρησκευτικου αναλυτη.
Πολυγραφοτατος καθως ηταν, αφου τοσο στην κατοχη οσο και κατά την διαρκεια της χουντας διεθετε παρανομο πολυγραφο, δεν αργησε με τις βαθυστοχατες αναλυσεις του να κανει μπουρδελο τα «ΜτΚ» συμμετεχοντας στη γενοκτονια των θεουσων καθως και στην ιδρυση της πρωτης διαδυκτιακης εξαδελφοτητας αποτελουμενης από τον μπλοκαρχη συγραφεαν Πανο, και τους Λαμπρουκο, Αθανασιο, Σχολιαστη, Ιχνιλατη και Κροτκαγιαν.
Επει δε ησθενει ο Θειος και υποπτευε την τελευτην του βιου εβουλετο τω παιδαι αμφωτερω παρειναι. Επειδη όμως καταλαβαινω ότι είναι πολύ δυσκολο να παρευρισκετε αμφοτεροι και οι εξι τωρα που κραταω στα χερια μου τα «ΜτΚ» σε βιβλιο μπορω επιτελους να κλεισω τα ματια μου ευτυχισμενος εχοντας διπλα μου τη Σοφη……ουτε ένα κειμενο δεν μπορει να συγκεντρωθει για να γραψει κανεις καθοτι ο κωλογαυρος μολις εβαλε το 5ο γκολ στη Ρεαλ Σοσιεδαδ γαμω τη Βαγγελιστρα μου

12:20 π.μ., Αυγούστου 04, 2006  
Blogger Athanassios said...

Τα δυό φεγγάρια τον Αύγουστο, ήταν όντως εντυπωσιακά.Δεν πήγε χαμένος ο πολύγραφος. Πάντως,όπως είπες, ό,τι και να γίνει πάλι ο Θρύλος θα κερδίσει.
Η σιωπή της Σόφης μου αρέσει....
Αναχωρώ για Μεσσηνία να πετάξω χαρταετούς στον ποταμό τον Πάμισο και να φάω γουρνοπούλα βέβαια, γιατί είμαι και της ύλης,όχι μόνο του πνεύματος.
Στην επιστροφή τα κάλλια. Χαιρετώ.

7:31 μ.μ., Αυγούστου 04, 2006  
Anonymous Ανώνυμος said...

Αγαπητε Αθανασιε
Ακομα δεν το ανοιξαμε το μαγαζι και φευγουμε διακοπες?
Αυτα ουτε οι τεμπεληδες της ευφορης κοιλαδας δεν τα κανουνε.
Παρ΄ολα αυτα σου προτεινω σαν πας στην Μεσηνια και (πριν) ρθεις με το καλο αντι για χαρταετο να πεταξεις γουρνοπουλα στον Παμισο, να φας τον χαρταετο (αφου εισαι και της Υλης- της ανοργανης ή της οργανικης?) και ν΄αμολυσεις λαγανα. Και επειδη εισαι ΚΑΙ του πνευματος δεν πρεπει να ξεχνας οτι στα γουρνοπουλα εισηλθε το ακαθαρτο πνευμα και συγκεκριμενα η δασεία επειδη βοσκανε κοντα σ΄ενα δασος γιαυτο και συ πετα τα στον Παμισο να πλυθουνε και ν΄αποχτησουνε καθαρο πνευμα δηλ. ψιλη διοτι η δασεια ειναι και κοντη τρομαρα της, παναθεμα την.
Αφου λοιπον εκτελεσεις τα γλωσσαμυντορικα σου καθηκοντα με το καλο φερε μας κι ενα μαντηλι να βαλω στο λαιμο για να βγαλω το λουρι του σκυλου διοτι με βλεπει και αλυχταει συνεχεια ζητωντας το λουρι του.
Η Σοφια θα σου απαντησει οσονουπω προς το παρον διαβαζει το απολυτηριο μου απο το στρατό.
Αντε καλες διακοπες και να σου στειλω μια φωτογραφια μου να την ξεναγησεις στην Καλαματα.

6:08 π.μ., Αυγούστου 05, 2006  
Anonymous Ανώνυμος said...

Επειδη ο θειος ελειπε δυο μερες από το σπιτι εγω ειχα ανησυχησει γιαυτο όταν γυρισε τα ξημερωματα τον περιμενα με αγωνια και τον ρωτησα που ηταν και αυτος με ειπε ότι ειχε πολύ μεγαλο μποτιλιαρισμα και μουδειξε μαλιστα μια μποτιλια που κρατουσε στο χερι.
Τοτε εγω τον ειπα ότι ακουσα στις ειδησεις πως η Αθηνα είναι αδεια γιατι ολοι εχουνε παει διακοπες και αυτος τοτε με απαντησε ότι αυτό είναι αληθεια αλλα επειδη κυκλοφορησε το βιβλιο του Πανου δημιουργηθηκε μεγαλη κυκλοφοριακη συμφορηση και εκανε δυο μερες ναρθει από το Μαραθωνα που εγινε η παρουσιαση από τις εκδωσεις Μαραθια.
Με εδωσε μαλιστα και το βιβλιο και τον ειπα ότι εχει πολύ ωραιο εξωφυλο και με ειπε να το διαβασω και εγω το διαβασα κι εγραφε: Τα Μυστικα του Κολπου- δια χειρος Πανου Ζερβα- www.tamystikatou kolpou.com-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΑΡΑΘΙΑ καιειχε μια ωραια φωτογραφια του Θερμαϊκου.
Μετα, όταν το διαβασα τον ειπα ότι πολύ ωραια τα γραφει ο Πανος και τοτε ο θειος με ειπε «που να διαβασεις και το οπιθοφυλο»
Τον ειπα τον θειο οτι χαρηκα πολύ που εγραψε ο Πανος το βιβλιο και οτι αυτό θα βοηθησει στη σωτηρια του Θερμαϊκου και αυτος συμφωνησε και μαλιστα μου μιλησε με πολύ θερμα λογια και με ειπε ότι αν δεν ηταν μερικοι αγωνιστες σαν τον Πανο κι εμενα ο Θερμαϊκος θαχε γινει Ψυχραϊκος και θακανε πολύ ψυχρα και ότι ακομη και το καλοκαιρι θαπρεπε να φορας παλτο.
Παντως εγω χαρηκα που εβγαλε ο Πανος το βιβλιο και γιαυτο ρωτησα το θειο γιατι δεν βγαζει και αυτος ένα βιβλιο και τοτε με ειπε ότι παλια ειχε βγαλει κι αυτος ένα βιβλιο αλλα καποιος περασε και του το βουτηξε γιαυτο δεν προκειται να ξαναβγαλει άλλο κι οτι βιβλιο εχει το αφηνει παντα μεσα.

4:10 μ.μ., Αυγούστου 05, 2006  
Blogger σχολιαστής said...

Μια χαρά τα λέμε, θείος και ανίψια.

Athanassios, τη γουρνοπούλα με μέτρο.

11:45 π.μ., Αυγούστου 10, 2006  
Anonymous Ανώνυμος said...

ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ

Τα χαπια τα ηρεμηστικα
τα παιρνω σα στραγαλια
κοιτα πως με καταντησες
σ΄αυτα τα μαυρα χαλια

θα παω στον ψυχιατρο
να με ψυχαναλυσει
κι αυτος σαν επιστημονας
ισως μου βρει μια λυση

Ρεφρεν

Γιατρε μου το σφυρακι σου
χτυπα το στην καρδια μου,
αφου εκει πονω γι αυτην,
κι οχι στα γονατα μου!

Δημοσιευεται σε παγκοσμια πρωτη και αφιερωνεται στον ανηψιο μου πανο που ειναι λατρης του καλου Ελληνικου τραγουδιου (εντεχνου-ποιοτικου) για τη γιορτη του.


Αναμενουμε προτασεις συνεργασιας με-κατα προτιμηση-νεους συνθετες και τραγουδιστες, τους οποιους νεους πρεπει να βοηθησουμε οπως αλλωστε κανει και ο Νταλαρας.
Δεκτη και επαρχια!!!).

6:12 μ.μ., Αυγούστου 14, 2006  
Anonymous Ανώνυμος said...

Σηκωνω το γαντι αποδεχομενος την προ(σ)κληση, (εμπρος γι αγωνες στοιχουργικους!) αρκει να την αποδεχτει κι ο Ιχνηλατης.

11:28 μ.μ., Αυγούστου 14, 2006  
Anonymous Ανώνυμος said...

Ω! ρε γλεντια μανα μου!

10:09 μ.μ., Αυγούστου 19, 2006  
Blogger Athanassios said...

Θείε, η επιστροφή είναι δύσκολη,σαν να διαβάζεις οπισθόφυλλο που θάλεγε κι η Σόφη.
Τα γλέντια όμως είναι δεδομένα και θα γίνει χαμός. Το juke box τάσσεται υπέρ της καλλιτεχνικής δημιουργίας (τι καρα-ποιήμα έγραψες!!!!) Η ρίμα στραγάλια-χάλια είναι όλα τα λεφτα!!!

Φίλε Ιχνηλάτη, ευχαριστώ για τα καλορίζικα, μπλέξαμε σίγουρα,άλλά θα έχει την πλάκα του... ούτε να ρωτάς γα παραγγελιές και φυσικά δεκτά πάσης φύσεως στιχοπλοκήματα, αν και βλέπω ότι έχεις έναν δυνατό ανταγωνιστή.

Σχολιαστή, πέρασα υπέροχα στον τόπο σου, αλλά έπαθα ζημιά τελευταία. Βγήκε απαγορευτικό για τη γουρνοπούλα, λόγω επικειμένου καύσωνα. Το είπε ένας κωλο-γιατρός στη ΝΕΤ (όχι τη γνωστή, την Πελοποννησιακή), ψαρώσανε οι ψήστες και δεν πρόλαβα να την επαναλάβω. Θεσπέσιο έδεσμα βέβαια, αντάξιο ημιθέων. Η μεγάλη φάση είναι στη διαδικασία ψησίματος. Ξενυχτάς παρέα με το γουρούνι, μέχρι να ψηθεί. Ωραία πράγματα...

Πάνο μου, άμα σχολιάσει και καμιά γυναίκα εδώ θα βάλουμε και τσάρλεστον και φοξ-τροτ για dance μέχρι πρωίας. Προς το παρόν αρκεστείτε στην Παπαλάμπραινα...

10:29 μ.μ., Αυγούστου 19, 2006  
Blogger Athanassios said...

ξενύχτησα στο ψήσιμο
και τώρα τραγουδώ
γουρνοπούλα κρατσανή
δεν θα σε ματαδώ

Για να συμμετέχω και στο διαγωνισμό μ' ένα επίκαιρο..

10:36 μ.μ., Αυγούστου 19, 2006  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

Η Φωτό Μου
Όνομα:
Τοποθεσία: Thessaloniki, Greece

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

SYNC BLOGS


ask2use.com: Επιτρέπεται η αντιγραφή όλου του κειμένου
ask2use.com: Δεν είναι απαραίτητη η πληρωμή
ask2use.com: Επιτρέπεται η κερδοσκοπική χρήση
ask2use.com: Υποχρεωτική η αναφορά πηγής
ask2use.com: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια