Κυριακή, Αυγούστου 20, 2006

ΚΟΡΩΝΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ



Μέχρι πρόσφατα την Κορώνη την ήξερα από τη λαϊκή ρήση : " έχεις μπάρμπα απ΄την Κορώνη ? " , που υποδήλωνε την έμφυτη τάση των Πελοποννησίων στο ρουσφέτι για την κατάκτηση θέσης στο Δημόσιο.
Πριν κανένα μήνα είδα μια φωτογραφία της Κορώνης τυχαία στο διαδίκτυο. Είπα λοιπόν, εκεί θέλω να πάω διακοπές και συμβουλεύτηκα το φίλο Μεσσήνιο τα μυστικά του κόλπου.
Η απάντηση που έλαβα με έπεισε απόλυτα : " Οταν είχε κέφια ο θεός έφτιαξε την Κορώνη".
Πράγματι λοιπόν η Κορώνη είναι ένα πανέμορφο μέρος. Στην άκρη του ποδιού της Πελοποννήσου, χτισμένη σε λόφο, αμφιθεατρική, με "άρωμα" νησιού. Ναι, δεν υπερβάλλω, η Κορώνη θυμίζει νησί, σκαλιά, ασπροβαμμένα σπίτια, λουλούδια στους δρόμους, στενά σοκκάκια, θα έλεγα ακόμα και οι ντόπιες ηλικιωμένες μου θύμισαν νησιώτισσες, με τα τσεμπέρια και τις ποδιές.
Υπάρχει μια υπέροχη εκκλησία στην κορυφή της πόλης, όπου και το κάστρο, η Παναγιά η Ελείστρα, απ΄όπου προσφέρεται εκπληκτική θέα στις δύο πλευρές της Κορώνης. Η μια στο λιμάνι της, υπέροχος κλειστός, συμμαζεμένος κόλπος πάνω απ΄τον οποίο απλώνεται η κωμόπολη και από την άλλη η πανέμορφη παραλία της -Ζάγκα τη λένε- με δέντρα, πεντακάθαρα νερά και ωραία χονδρή άμμο.
Απ΄όσο έμαθα η Κορώνη εξακολουθεί να παράγει την περίφημη Κορωνέικη σταφίδα. Παλιά ήταν η κορυφαία παραγωγή της Μεσσηνίας και την απορροφούσαν όλη οι Αγγλοι -άκουσον, άκουσον- την εύρισκαν ιδανική για τα cakes τους !!! Σήμερα η παραγωγή έχει μειωθεί αισθητά και μάλλον έχει εγκαταλειφθεί (λέτε να άλλαξαν τα γούστα των Αγγλων?)


Τελευταίο βράδυ εκεί πέτυχα και "πολιτιστική εκδήλωση" προσφορά του Δήμου στους κατοίκους και επισκέπτες. Νικολόπουλος, Κανά,Στ. Διονυσίου, κάποια Ασπασία Θεοφίλου και Ηλίας Μακρής. Χάλια μαύρα, κακός ήχος, βαριεστημένος Νικολόπουλος, πρώτη φορά τον είδα να φεύγει από τη σκηνή και να παίζουν μουζούκι άλλοι, οι δε τραγουδιστές να λένε προσωπικές τους επιτυχίες και όχι αποκλειστικά τραγούδια του συνθέτη!!
Στέκομαι στον Ηλία Μακρή. Σπουδαία λαϊκή φωνή, έβγαζε φωνή Καζαντζίδη με χαρακτηριστική άνεση και έκανε το Στέλιο Διονυσίου να μοιάζει δίπλα του τραγουδιστάκι.
Αυτός λοιπόν ο τύπος, τραγουδούσε στο ΧΑΡΑΜΑ δίπλα στον Τσιτσάνη. Αν δεν κάνω λάθος τραγουδά σ' έναν πρόσφατο σχετικά δίσκο του Νικοόπουλου αφιερωμένο στον Τσιτσάνη, τον οποίο δεν κατάφερα ν' ακούσω πάνω από μια φορά- δεν ακούγεται περισσότερο- κι αυτή πρέπει να είναι κι η μοναδική δισκογραφκή του παρουσία. Σπουδαία φωνή και βέβαια φαίνεται καλό παιδί, γι αυτό δεν έκανε καρριέρα. Προσέξτε τον πάντως αν τύχει και τον δείτε, αξίζει.
Αυτές οι καλοκαιρινές συναυλίες που διοργανώνουν οι Δήμοι είναι πραγματικά ό,τι χειρότερο έχει να δείξει ο πολιτισμός σήμερα. Υπάρχει βέβαια ο αντίλογος, ότι οι κάτοικοι της επαρχίας δεν έχουν την ευκαιρία να δούνε "φίρμες" ζωντανά και μάλιστα "ατελώς". Η γνώμη μου είναι ότι με τον τρόπο που τους προσφέρονται θα ήταν καλύτερα να μη τις δούνε, αλλά γι αυτό δεν είμαι δήμαρχος.Ο μόνος σκοπός των συναυλιών αυτών είναι να γίνεται η αρπαχτή των τραγουδιστών. Είκοσι -τριάντα συναυλίες το καλοκαίρι και γλυτώνουμε το νυχτοκάματο του χειμώνα και δεν τραβάμε και ζόρι άν βγάλουμε δίσκο ή όχι.

Πάντως αν βρεθείτε στην περιοχή μη παραλείψετε να επισκεφθείτε την υπέροχη Κορώνη και να κολυμπήσετε στη Ζάγκα.

Θα ήταν παράλειψη μου να μη αναφερθώ στο κορυφαίο έδεσμα της περιοχής, εκτός της Κορωνέικης σταφίδας και του ελαιολάδου βέβαια. Η περίφημη "γουρνοπούλα". Σουβλίζουν το γουρουνόπουλο, 40-50 κιλά minimum έλεγε ο chef και κάθεσαι παρέα του, ενώ γυρνά αργά στη σούβλα, όλη τη νύχτα !!! Το πρωί κι αφού την έχουν ξενυχτήσει, τη λιανίζουν και μετά τη γεύονται. Υπέροχο φαγητό πραγματικά, με χονδρή και εξαιρετικά εύγεστη πέτσα. Τραβάς και τα Μεσσηνιακά κρασιά σου και νιώθεις άρχων!!! Περιττό, βέβαια να προσθέσω ότι την ξετίναξα τον Δεκαπενταύγουστο !!

7 Comments:

Blogger σχολιαστής said...

Γουάου!!!

7:19 μ.μ., Αυγούστου 22, 2006  
Anonymous Ανώνυμος said...

Απο την τοπικη ΚΟΒΑ δεν περασες ή ητανε κλειστα λογω της Παναγιας?

7:56 μ.μ., Αυγούστου 22, 2006  
Anonymous Ανώνυμος said...

eutuxws pou perases apo thn messhnia...gia na deis to pio omorfo kommati ths peloponhssou...kai na exeis mia kalh apopsh gia emas pou eimaste katw apto aulaki....
...h agria omorfia twn topiwn ths lakwnias...egine pio agria kai apokroustikh..apo tis floges...eutuxws 3ana pou glitwses..kai den perases apo ekei...

9:37 μ.μ., Αυγούστου 22, 2006  
Blogger Athanassios said...

Σχολιαστή, εσύ δεν θάπρεπε να εντυπωσιάζεσαι !!!

Θείε η ΚΟΒΑ τι είναι? καμιά μυστήρια σπηλιά?

Πάνο είμαι αντικειμενικός και το ξέρεις και γενικά δύσκολος σε τόπους που μου αρέσουν.
Τελικά δεν έχει έμμετρο? ούτε το "δεν ήταν νησί?"

Flip με αφορμή το σχόλιο σου θα ήθελα να προσθέσω ότι η φήμη που συνοδεύει αυτούς που είναι κάτω από το κανάλι δεν είναι καλή εδώ πάνω. Εγώ δεν διαπίστωσα κάτι τέτοιο κι όσους γνώρισα μου έκαναν άριστη εντύπωση (κυρίως ο ψήστης της γουρνοπούλας που με προσκάλεσε επίμονα να πάω να την ξενυχτήσουμε μαζί)!!

12:39 π.μ., Αυγούστου 23, 2006  
Blogger Athanassios said...

Φωτιές φωτιές.... και κάτω και πάνω.... κάηκε το πελεκούδι!!!

12:40 π.μ., Αυγούστου 23, 2006  
Anonymous Ανώνυμος said...

Δεν ξερεις τι ειναι η ΚΟΒΑ, για πες του ρε Πανο.

2:19 π.μ., Αυγούστου 23, 2006  
Anonymous Ανώνυμος said...

Ο θειος Ισιδωρος ειπε...


Λεει ο Πάνος:
"Συμπέρασμα: τα πεζά δεν μελοποιούνται - αυτό είναι κανόνας."

Με ανεβασμενη αυτοπεποιθηση τον βρισκω, επειδη ομως ο εχθρος της αληθειας δεν ειναι το ψεμα αλλα η πεποιθηση, για να δουμε μελοποιειται ή δεν μελοποιειται το Πεζο.



ΤΟ ΠΕΖΩ

Ντρινγκι Ντρινγκ ντρινγκι ντινγκ
Ντρινγκι Ντρινγκι Ντριγκ

Αγορασα ενα Peugeot
μα ητανε κλεμενο
κι εκτος που μ'επιασαν χαζο
μ'εχουν φυλακωμενο

Ντρινγκι Ντρινγκ ντρινγκι ντινγκ
Ντρινγκι Ντρινγκι Ντριγκ

Τωρα στη φυλακη που ζω
σκεφτομαι μονο το Peugeot
που ολο εκανε Βρουνννν βρουννν
κι ετσι μπορεσαν να με βρουν


Ντρινγκι Ντρινγκ ντρινγκι ντινγκ
Ντρινγκι Ντρινγκι Ντριγκ

2:59 π.μ., Νοεμβρίου 02, 2011  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

Η Φωτό Μου
Όνομα:
Τοποθεσία: Thessaloniki, Greece

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

SYNC BLOGS


ask2use.com: Επιτρέπεται η αντιγραφή όλου του κειμένου
ask2use.com: Δεν είναι απαραίτητη η πληρωμή
ask2use.com: Επιτρέπεται η κερδοσκοπική χρήση
ask2use.com: Υποχρεωτική η αναφορά πηγής
ask2use.com: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια