Σάββατο, Ιουνίου 30, 2007

ΕΡΩΤΑΣ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ

Ο " ΕΡΩΤΑΣ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ" είναι ο τίτλος του καινούριου δίσκου του Χρήστου Λεοντή σε στίχους Δημήτρη Λέντζου που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες.

Ο Χρήστος Λεοντής ανήκει στη γενιά των μεγάλων συνθετών της δεκαετίας του 1960, με σημαντικούς δίσκους στο ενεργητικό του. Είναι ο συνθέτης του "ΑΧ ΕΡΩΤΑ" , σε ποίηση Φ.Γ.Λόρκα, απόδοση στα Ελληνικά του Λ. Παπαδόπουλου, με τον Μητσιά και τη Τσανακλίδου, που κατά τη γνώμη μου είναι ένας από τους 5 κορυφαίους δίσκους της Ελληνικής μουσικής.
Ο Λεοντής είχε αποσυρθεί από τη δισκογραφία (τελευταίος του δίσκος το 1994, με τίτλο
"ΠΥΓΟΛΑΜΠΙΔΕΣ" ) κι έγραφε μουσική για θεατρικά έργα.
Με το δίσκο αυτό επανέρχεται, μακριά από εταιρίες, όπως λέει ο ίδιος (ο δίσκος κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ, πρώτη απόπειρά τους στη δισκογραφία).
Τα τραγούδια του δίσκου, 15 συνολικά, μου άρεσαν πολύ.
Ο Λεοντής ξέρει μουσική, οι μπαλλάντες του ακούγονται πολύ ευχάριστα, δεν είναι παλιομοδίτικες, αλλά ούτε και φέρουν τη σύγχρονη εσωστρέφεια, που προσωπικά μου είναι απεχθής.
Για το στιχουργό δεν ξέρω σχεδόν τίποτα, πάντως γράφει με τον τρόπο που σε μένα αρέσει.
Εξαιρετικές οι ερμηνείες των τραγουδιών από το Νίκο Δημητράτο, Μαρία Σουλτάτου, Δώρο Δημοσθένους, ενώ από ένα τραγούδι λένε οι Δημήτρης Μητροπάνος, Παντελής Θαλασσινός και Ιωάννα Φόρτη.


Το ομώνυμο τραγούδι "ΕΡΩΤΑΣ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ" είναι ένα ωραίο ζεϊμπέκικο, με το Μητροπάνο βέβαια να το ερμηνεύει ιδανικά. Ο Μήτσος πάντα φρέσκος και το τραγούδι του πήγε σαν κουστούμι :

Για τη Μαρία Σουλτάτου τα έχω ξαναπεί. Σπουδαία φωνή με άπειρες δυνατότητες. Τα δυο τραγούδια που λέει στο δίσκο εξαιρετικά, διάλεξα τη " ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ ΑΝΑΦΟΡΑ" :

Ο Νίκος Δημητράτος, κύριος ερμηνευτής στο δίσκο, παλιόλυκος, στέκεται στο ύψος του, εξαιρετικό τραγούδι το "ΠΡΟΠΑΤΟΡΙΚΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ".
Η Ιωάννα Φόρτη, καινούρια τραγουδίστρια, ερμηνεύει μια ωραία μπαλλάντα "ΦΕΓΓΑΡΙ ΜΟΥ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ" (ήταν και πανσέληνος, μ' άρεσε περισσότερο...)
Ο Παντελής Θαλασσινός τραγουδάει πάλι με τη μύτη, ως συνήθως, αλλά το τραγούδι "ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΑΝΑΤΕΛΛΟΥΝΕ" είναι ωραίο.
Τέλος, μια καινούρια σχετικά, αλλά ιδιαίτερα αξιόλογη φωνή ο Δώρος Δημοσθένους. Αρθρώνει σωστά κάθε λέξη και μεταδίδει με μεγάλη ευκολία συναισθήματα με τη φωνή του.
JUKE-BOX: Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα παιδιά στην Οδό Ονείρων που μας ενημερώνουν για τις καινούριες και σπάνιες κυκλοφορίες δίσκων και γενικότερα για την εξαιρετική δουλιά που έχουν κάνει για όλους τους δίσκους που έχουν παρουσιάσει. Σ' όσους αρέσει η Ελληνική μουσική, καλά θα κάνουν να τους επισκέπτονται τακτικά.
Ακούγεται το ομώνυμο άσμα, με Internet Explorer.

1 Comments:

Anonymous πάνος said...

Δεν πήρα ακόμα το δίσκο - αλλά δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα είναι ...όπως τα λες! Ο Λεοντής είναι από τους σημαντικότερους δημιουργούς - και από τα μεγαλύτυερα θύματα της κατάστασης που επικράτησε στο ελληνικό τραγούδι τα τελευταία είκοσι (+) χρόνια.

4:16 μ.μ., Ιουνίου 30, 2007  

Δημοσίευση σχολίου

Links to this post:

Δημιουργία Συνδέσμου

<< Home

Η Φωτό Μου
Όνομα:
Τοποθεσία: Thessaloniki, Greece

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

SYNC BLOGS


ask2use.com: Επιτρέπεται η αντιγραφή όλου του κειμένου
ask2use.com: Δεν είναι απαραίτητη η πληρωμή
ask2use.com: Επιτρέπεται η κερδοσκοπική χρήση
ask2use.com: Υποχρεωτική η αναφορά πηγής
ask2use.com: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια