Κυριακή, Μαρτίου 04, 2007

ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ

Ο ανοιξιάτικος ήλιος φέρνει κέφια και βέβαια η θάλασσα είναι το πρώτο που έρχεται στο μυαλό μου. Το νησιώτικο τραγούδι δεν το κατέχω ιδιαίτερα, αν κι έχω παιδικές μνήμες και πολλά ακούσματα, καθότι ο πατέρας μου ήταν νησιώτης (εξ ού και λίγη αλμύρα λοιπόν στις φλέβες)...
Θεωρώ ότι είναι το πιο κακοποιημένο είδος δημοτικού τραγουδιού. Στα λεγόμενα " νησιώτικα τραγούδια" μάλλον συμπεριλαμβάνονται μόνο τα προερχόμενα από τα αιγιοπελαγίτικα νησιά (Κυκλάδες, νησιά Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα), ενώ τα επτανησιακά και κρητικά είναι ξεχωριστές κατηγορίες.
Ο λόγος της κακοποίησης αυτών των τραγουδιών μάλλον οφείλεται στην τουριστικοποίησή τους, αλλά κυρίως στο ότι είναι εύθυμα τραγούδια και δη χορευτικά (συρτά κλπ)!!!
Ο μπάλλος και η σούστα χορεμένοι από αυθεντικούς νησιώτες/ισσες, είναι μακράν οι ομορφότεροι παραδοσιακοί χοροί που έχω δει !!
Το νησιώτικο τραγούδι κακοποιήθηκε από τις κακές επανεκτελέσεις, διασκευές του θανατά και απομιμήσεις.
Επεσε στα χέρια μου όμως ενα εξαιρετικό cd, αφορμή για το ποστ αυτό, εκτός από την ανοιξιάτικη λιακάδα. Τίτλος του " ΑΙΓΑΙΟ" σε μουσική και στίχους των Βασίλη Δρογκάρη και Μανώλη Πάππου. Οι μουσικές τους επένδυσαν μια σειρά της ΝΕΤ με τίτλο " ΑΙΓΑΙΟ ΝΥΝ ΚΑΙ ΑΕΙ " (δεν την εχω δει).



Ο Δρογκάρης και ο Πάππος είναι εξαιρετικοί μουσικοί. Είναι μέλη της ΚΟΕΜ (Κρατική Ορχηστρα Ελληνικής Μουσικής που διευθύνει ο Σταύρος Ξαρχάκος).
Ο πρώτος είναι και φίλος του Ξαρχάκου (μαζί κατεβαίναν στα υπόγεια, ο Ξαρχάκος παρουσιάζει και προτείνει το δίσκο). Ο δεύτερος παίζει χίλια όργανα, είναι και μέλος της Εστουδιαντίνας κι όποιον σύγχρονο καλό δίσκο ακούσετε, αυτός παίζει.
Εξαιρετικές μελωδίες λοιπόν, βασισμένες σε αιγιοπελαγίτικους σκοπούς. Ο δίσκος έχει 9 ορχηστρικά και 6 τραγούδια που άδουν: από ένα η Γλυκερία (πολύ καλό), η Ελ. Αρβανιτάκη κι ο Μπάμπης Τσέρτος, ενώ δυό λέει ο Κότσιρας.
Τον Νικόλα τον μοναχό, τον λέει ο Μανώλης Πάππος (το καλύτερο του δίσκου).
Ο δίσκος κλείνει μ' ενα αυθεντικό νησιώτικο τραγούδι τη " ΜΠΡΑΤΣΕΡΑ" , ηχογράφηση του 1947 , με τις Αιμιλία και Αννα Χατζηδάκη. Ας το ακούσουν κάποιοι σύγχρονοι καλλιτέχνες που δήθεν υπηρετούν το είδος αυτό, για να καταλάβουν τι πραγματικά σημαίνει νησιώτικο τραγούδι.
JUKE-BOX: Η ακρόαση αυτού του δίσκου πραγματικά άρει τις παρεξηγήσεις για το είδος αυτού δημοτικού τραγουδιού, που είναι το πλέον εύθυμο και ταξιδιάρικο. Νησιώτικα δεν είναι μόνο αυτά που λεει ο Πάριος, κάποιοι των Κονιτοπουλαίων και μια νεόκοπη "καλλιτέχνις" δήθεν παραδοσιακής μουσικής, όπως αυτοπαρουσιάζεται, Εφη Θώδη, που τα έχει κάνει ντίσκο!!!
Θα ακουστούν με Internet explorer η Μπρατσέρα,ο Νικόλας ο μοναχός κι ενα ορχηστρικό.

6 Comments:

Anonymous Ανώνυμος said...

Γεια σου Αθαναση με τα ωραια σου!

6:21 μ.μ., Μαρτίου 04, 2007  
Anonymous Ανώνυμος said...

Θανασση, εχουμε εγκαινια στο Ιδρυμα Θ.Ι.,
Παιρνα απο κει να πιουμε ενα κρασακι Ντον Περινιον και να τα πουμε.

2:01 μ.μ., Μαρτίου 06, 2007  
Anonymous Ανώνυμος said...

Φερε και τα κοριτσια που ελεγχεις, φερε και τις ζοντο.
Ειδοποιησε και τον Ιχνηλατη.
Πηρανε τηλεφωνο απο το γραφειο τυπου του "Ποντου και αριστερα" και ρωτησανε αν θα παραστεις στα εγκαινια, θα χαρουνε πολυ να σε δουνε.

2:11 μ.μ., Μαρτίου 06, 2007  
Blogger Athanassios said...

Θείε χαιρετώ.... τι εγκαίνια μου λες?
Που εδρεύει το ιδρυμα?

Φυσικά θα ελθω με όλο τον εξοπλισμό μου στα εγκαίνια.... Να αναλάβω και τη μουσική επένδυση...

Μεγαλοθυμία βλέπω από το κεντρο τύπου του " Πόντου & αριστεράς"... ευελπιστώ και από τις ζωντό που θα παραστούν... χαχαχαχα

2:27 μ.μ., Μαρτίου 06, 2007  
Blogger oistros said...

Είστε άδικος!! Έχετε ακούσει την κυρία Θώδη να άδει "You are just too good to be true". Για ακούστε το και τα ξαναλέμε :)

7:11 μ.μ., Μαρτίου 08, 2007  
Blogger Athanassios said...

Οίστρε, εκτιμώ αφάνταστα το χιούμορ σου, αλλά αρνούμαι να μολύνω τ' αυτιά μου... χαχαχα

10:34 μ.μ., Μαρτίου 08, 2007  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

Η Φωτό Μου
Όνομα:
Τοποθεσία: Thessaloniki, Greece

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

SYNC BLOGS


ask2use.com: Επιτρέπεται η αντιγραφή όλου του κειμένου
ask2use.com: Δεν είναι απαραίτητη η πληρωμή
ask2use.com: Επιτρέπεται η κερδοσκοπική χρήση
ask2use.com: Υποχρεωτική η αναφορά πηγής
ask2use.com: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια