Σάββατο, Φεβρουαρίου 09, 2008

ΓΙΑΤΙ ΚΑΛΕ ΓΕΙΤΟΝΙΣΣΑ

Κλειστό το παντζούρι μου κι εγώ καθισμένος σε μια καρέκλα πίσω από τις γρίλλιες να κυττώ με αγωνία το απέναντι μπαλκόνι. Το πικάπ έτοιμο, η βέλόνα ανασηκωμένη, σε κατάσταση αναμονής, έτοιμη να πέσει πάνω στη μαύρη χαρακιά του βινυλίου. Την περιμένω. Θα ξυπνήσει στην ώρα της και θα ανοίξει το παντζούρι της. Θα ξεπροβάλει νυσταγμένη ακόμα και τότε θα ρίξω το μεγάλο άσμα να το ακούσει να ευφρανθεί η όμορφη ψυχή της.




Βρήκα την πόρτα σου κλειστή
και το κλειδί παρμένο
κοντεύουνε χαράματα κι απ' έξω περιμένω.

Γιατί καλέ γειτόνισσα αφού σου τηλεφώνησα
και είπες πως θ' αφήσεις το κλειδί,
γιατί σκληρή γειτόνισσα παιδεύεις την καρδούλα μου
γιατί με βασανίζεις δηλαδή.......

Πότε μου λες πως δε με θες
και πότε με γυρεύεις
ας ήξερα πώς σκέπτεσαι
και τι θεό λατρεύεις.

Γιατί καλέ γειτόνισσα αφού σου τηλεφώνησα
και είπες πως θ' αφήσεις το κλειδί
γιατί σκληρή γειτόνισσα παιδεύεις την καρδούλα μου
γιατί με βασανίζεις δηλαδή...........

Την όμορφη γειτόνισσα που την καρτερούσα χρόνια να ξυπνήσει, για να παίξει γι αυτήν στη διαπασών το άσμα, τα αχ και τα βαχ μου όταν την έβλεπα να ξεπροβάλει στο απέναντι μπαλκόνι, θυμήθηκα με αφορμή μια συζήτηση με μια φίλη που επέμενε να μάθει ποιό είναι το πλέον αγαπημένο μου ζεϊμπέκικο. Απάντηση δεν πήρε δια ζώσης, την παίρνει μέσω του juke-box.
Ενα σπουδαίο τραγούδι με μοναδική εισαγωγή και δωρικό ρυθμό. Αυτό είναι ζεϊμπέκικο !!
Το άσμα ανήκει στον Ακη Πάνου και το έχει πει σε πρώτη εκτέλεση ο Στράτος Διονυσίου. Δεν θυμάμαι να υπάρχει δεύτερη εκτέλεση, παρά το γεγονός ότι ο μεγάλος συνθέτης δεν εκτιμούσε ιδιαίτερα τους τραγουδιστές και τα περισσότερα τραγούδια του τα έχει πει κάθε "πικραμένος".

Μην το πάρετε τοις μετρητοίς το παραπάνω, δεν είμαι απόλυτος, μη μας βγει η συνεργάτης Μαρίκα πάλι και μας παρουσιάσει 5-6 άλλες εκτελέσεις !!!!

JUKE-BOX : Το άσμα βέβαια αφιερώνεται στην όμορφη γειτόνισσα (καλή της ώρα όπου κι αν βρίσκεται) και στο θείο Ισίδωρο, ευχόμενος να είναι καλά και να ξαναβρούμε και οι δυό σύντομα τα κέφια μας....
Η Φωτό Μου
Όνομα:
Τοποθεσία: Thessaloniki, Greece